Arnold vertelt :
Ons verhaal begint enige decennia terug.
Oorspronkelijk was het wijngoed een biologisch gecertificeerd groenten- en fruitbedrijf dat door mij werd gerund. Vandaar de belangstelling voor de natuur in het algemeen en de overtuiging om duurzame praktijken toe te passen.
Doorheen de jaren boden zich andere opportuniteiten aan waardoor het tuinbouwbedrijf iets meer naar de achtergrond werd verschoven. Maar de interesse bleef en ik wou graag aan het tuinbouwtraject een extra hoofdstuk toevoegen.
Dat extra hoofdstuk werd dus wijnbouw! Een ambacht dat sterk verbonden is met de natuur en de nodige creativiteit vraagt om een uniek en sterk eindproduct te maken.
Na diverse opleidingen te hebben gevolgd, de nodige voorbereidingen te hebben getroffen en de plantenkeuzes te hebben gemaakt, was het dan op 01 mei 2020 eindelijk zo ver … de Pinot Blanc, Chardonnay, Auxerrois en Pinot Noir wijnstokken (5.500 stuks) werden geplant; in 2023 kwamen daar nog 750 Pinot Noir planten bij.
Op het veld heeft ieder seizoen zijn eigen werkzaamheden. Een proces dat zich ieder jaar herhaalt, van de wintersnoei tot de druivenpluk. Onze betrekkelijk kleine wijngaard (1,5 ha) geeft ons de kans om dit hele proces goed op te volgen, met als enig doel het kweken van een kwalitatieve goede druif.
We hebben geïnvesteerd in apparaten, toestellen en infrastructuur om de druiven ter plaatse te verwerken en de wijn ter plaatse te bewaren. Het is immers belangrijk om de zorgvuldig gekweekte druiven op een zorgvuldige manier te verwerken onder eigen verantwoordelijkheid.
Voor de vinificatie, het wijnmaken zelf , laten we ons periodiek bijstaan door ervaren wijnmakers. De praktijk van het wijnmaken, is vooral in de beginjaren, een parcours waar men zo weinig mogelijk fouten wil maken. Want men heeft jaarlijks slechts 1 maal de kans om wijn te maken!
We hechten ook veel belang aan duurzaamheid. Dit vinden we onder meer terug in de onkruidbestrijding, die gebeurt volledig mechanisch.
Rond het wijngoed worden hagen aangeplant en is er een bloemenstrook ingezaaid. In de groenzones krijgt de natuur de nodige vrijheid om de bio-diversiteit te stimuleren.
Maar voornamelijk in de bestrijding van ziektes en aantastingen van de planten willen we een verschil maken, we houden de planten nauwgezet in het oog om tijdig de noodzakelijke bestrijdingen uit te voeren, uiteraard met het meest gepaste en het minst schadelijke middel voor mens en milieu.